Kunstenaar van het jaar 2024
Verkiezing Kunstenaar van het jaar
Marie Cécile Thijs Kunstenaar van het jaar
De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.
Genomineerde hedendaagse kunstenaars
Uit acht finalisten is Marie Cécile Thijs als Kunstenaar van het jaar 2024 gekozen.
Tweede t/m achtste plaats
Op de tweede plaats eindigt Lotta Blokker, gevolgd door Iris van Herpen en Claudy Jongstra. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Ruud van Empel, Jeroen Henneman, Anton Corbijn en Elise van der Linden. Deze acht kunstenaars voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.
Talent van het jaar
Ook het Talent van het jaar 2024 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2024 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Iriée Zamblé (1995) geworden.
Iriée Zamblé Talent van het jaar
Jeroen Henneman Briljanten Kunstenaar van het jaar
Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Jeroen Henneman (1942).
Marie-Cécile Thijs Kunstenaar van het jaar 2024
Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Marie Cécile Thijs:
- Marie Cécile brengt eigenzinnig en zinnenprikkelend werk, absolute kwaliteit. Uniek in haar genre.
- Combineert op basis van ultramoderne techniek, meesterlijk hedendaagse composities vloeiend met die uit de 17/18e eeuw en omgekeerd.
- Creatief, vernieuwend en het trekt de aandacht, waardoor je erover gaat denken. Elke keer weer verrassend.
- De combinatie stilleven portretten is een gouden vondst! Haar gebruikte constellaties zijn verrassend te noemen (althans voor mij).
- Een eigen stijl in zoveel verschillende onderwerpen die telkens weer herkenbaar is. Perfectionisme en alle technieken in huis voor haar foto’s, zeer creatief denkend en een nieuwe avant-gardistische blik in de fotografie gebracht.
- Elke foto die ze maakt is zo gedetailleerd en beeldend. Het voelt als een snoepwinkel waarin je niet kan kiezen tussen alle lekkere snoepjes. Want in vrijwel elke foto zit iets dat mij aanspreekt.
- Haar foto’s lijken wel schilderijen. Mooi en goede belichting. Je ziet de kleinste details.
- Haar werk is naast inspirerend ook altijd met iets van verwondering. En een Thijs herken je zo, ze heeft haar eigen signatuur.
- Hoogstaande en verstilde fotografie, met lichtval die Rembrandt waardig is.
- Marie Cecile Thijs vind ik uitblinken qua artistieke originaliteit (futuristisch uit de 21ste eeuw in een Gouden -Eeuwse entourage), gevoel voor humor (fraai opgedofte katten bijvoorbeeld) en ambachtelijke vakbekwaamheid.
Eerdere winnaars
Eerder werden Barbara Nanning (2023), Lotta Blokker (2022), Lita Cabellut (2021), Saskia Boelsums (2020), Claudy Jongstra (2019), Theo Jansen (2018), Marc Mulders (2017), Daan Roosegaarde (2016), Marlene Dumas (2015), Erwin Olaf (2014), Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het jaar.