Acht kunstenaars maken kans op de eretitel Kunstenaar van het jaar 2024. Het zijn in alfabetische volgorde: Lotta Blokker, Anton Corbijn, Ruud van Empel, Jeroen Henneman, Iris van Herpen, Claudy Jongstra, Elise van der Linden en Marie Cecile Thijs. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd professionele kunstkenners.
Twee kunstenaars, Ruud van Empel en Marie Cecile Thijs waren in eerste instantie niet genomineerd maar zijn dankzij de wildcards van het publiek in de halve finale en nu dus in de finale terecht gekomen.

Een korte toelichting op elke finalist:

Beeldhouwer Lotta Blokker wordt in haar werk geïnspireerd door werken van de Franse beeldhouwer August Rodin, Camille Claudel en de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Thema’s in haar werk zijn liefde, dood, vreugde en pijn. Ze werkt vaak met modellen waarvan ze de gemoedstoestanden vast wil leggen in beeld. Titelhouder van Kunstenaar van het jaar 2022.

Anton Corbijn is autodidact en fotografeerde in zijn jonge jaren alleen musici (overbekend zijn de foto’s van David Bowie, Miles Davis en Captain Beefheart) sinds de jaren 90 brengt hij vele andere creatieve of interessante mensen in beeld zoals Ai WeiWei en Nelson Mandela. Zijn passie voor alles visueel heeft hem van fotografie via muziek video’s, toneel ontwerp naar film regisseur gebracht. Hij is een wereldbekende regisseur geworden met films als The American (met George Clooney).

De foto’s van Ruud van Empel worden bejubeld om hun mysterieuze schoonheid. Het zijn collages van honderden fragmenten van eigen foto’s die hij samenstelt tot één beeld. Met behulp van Photoshop construeert hij romantische, fictieve werelden. Hij toont ons mensen en landschappen die nooit hebben bestaan, opgebouwd uit een fotografische realiteit. De beelden onthullen lieflijke droomwerelden. De schaduwzijde van die schoonheid is echter nooit ver weg.

Veelzijdig beeldend kunstenaar Jeroen Henneman geniet als schilder, tekenaar, graficus en objectmaker maar ook als theater- en televisiemaker in binnen- en buitenland bekendheid. De objecten van Henneman bevragen de wereld van de dingen-om-ons-heen op een filosofische manier. Dat dit niet zonder lachen hoeft kenmerkt de kunstenaar, en pleit ook voor hem.

De creaties van Iris van Herpen verschijnen niet alleen op catwalks en in fashionmagazines, ze worden ook in binnen- en buitenland geëxposeerd in musea. Ze staat bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij traditioneel vakmanschap en handwerk combineert met innovatieve technieken als rapid prototyping en radicale materiaalkeuzes zoals speciaal bewerkte leersoorten en de baleinen van kinderparapluutjes. De draagbaarheid van de creaties is niet het uitgangspunt voor haar collecties. Elke collectie heeft een eigen thema of verhaal.

Claudy Jongstra is wereldwijd bekend vanwege haar monumentale kunstwerken en installaties in openbare ruimten en musea van met plantaardige pigmenten geverfde gevilte wol afkomstig van het inheemse Drentse Heideschaap. Jongstra’s charismatische kunstwerken – geworteld in het Friese landschap en voortkomend uit haar activisme en werkfilosofie – vinden hun weg naar museale en particuliere collecties, openbare ruimtes en privé-huizen over de hele wereld. Titelhouder van Kunstenaar van het jaar 2019.

Elise van der Linden maakt sculpturen, installaties, foto’s en animatiefilms. Haar kunstwerken zijn architectonisch en landschappelijk van aard. Ze zijn een reflectie op de leefwereld van de mens waarin altijd een verhouding zichtbaar is tussen door mensenhanden gevormde werelden enerzijds en natuurlijke processen die een eigen dynamiek en patronen hebben, anderzijds. Titelhouder van Talent van het jaar 2017.

Marie Cécile Thijs maakt series met portretten en stillevens met titels als White Collar, Cooks en Food Portraits. Haar werk – kleurtonen en lichtgebruik – refereert aan de oude meesters in de schilderkunst, maar is tegelijkertijd hedendaags. In haar beeld speelt zij met de werkelijkheid en daardoor doet het soms surrealistisch aan.

Op vrijdag 10 november worden, naast de nieuwe Kunstenaar van het jaar, het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt.

De verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar beleeft dit jaar haar twintigste editie. De verkiezing is een van de oudste en grootste verkiezingen op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.

——————————————————————————–
Voor de redactie:
– De verkiezing Kunstenaar van het Jaar wordt dit jaar voor de eenentwintigste maal georganiseerd door Stichting Kunstweek.
– Alle in voorgaande jaren gekozen Kunstenaars van het jaar, Talenten van het jaar en Briljanten kunstenaars van het jaar, vindt u hier: www.kunstenaarvanhetjaar.nl

– Meer informatie: Raoul Locht (voorzitter Stichting Kunstweek), info@kunstweek.nl of telefoon 0162 58 09 09

Stichting Kunstweek staat voor de collectieve promotie van beeldende kunst en heeft als primaire doelstellingen het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst in het algemeen en van de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars en hun werk in het bijzonder; het bevorderen van kunst kijken, kopen, huren en verzamelen, mede door stimulering van galerie- en museumbezoek; het verschaffen van inzicht in de mate waarin Nederlandse beeldend kunstenaars, door de tijd heen, worden gewaardeerd; het ondersteunen van instanties die activiteiten ontplooien in de beeldende kunstsector en het initiëren van publicaties en discussies over beeldende kunst.