Kunstenaar van het jaar 2025: de verkiezing is gestart

In de tweeëntwintigste editie van de verkiezing Kunstenaar van het jaar zijn bijna 500 Nederlandse beeldend kunstenaars voorgedragen voor nominatie. De 90 kunstenaars die het meest zijn voorgedragen, zijn genomineerd. Schilders, beeldhouwers, fotografen en kunstenaars die zich op andere wijze uiten. Onder deze 90 genomineerde kunstenaars zijn 3 nieuwe namen: Christiaan Lieverse, Dion Rosina en Ronald Ruseler en 10 terug van weggeweest.
Na de nu afgeronde nominatieronde, start vandaag, 1 juli, de eerste publieksronde.

Publieksronde
Tijdens de eerste publieksronde van de verkiezing, die van 1 juli tot 15 september duurt, kan iedereen stemmen op de dit jaar genomineerde beeldend kunstenaars en zelf een kunstenaar voordragen. Naar verwachting worden er tijdens de verkiezing 30.000 à 40.000 stemmen uitgebracht. Stemmen kan via de website www.kunstenaarvanhetjaar.nl. Daar zijn ook afbeeldingen van werken en een toelichting van alle genomineerde kunstenaars zien.

De grootste kunstverkiezing
DDe verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit ongeveer 90 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservators  (www.kunstenaarvanhetjaar.nl/panel/).

De eerste editie van de verkiezing was in 2002. In dat jaar werd Corneille Kunstenaar van het jaar. Daarna viel onder andere Henk Helmantel, Ans Markus, Ad Arma, Jeroen Hermkens, Sam Drukker, Ted Noten, Daan Roosegaarde, Marc Mulders, Claudy Jongstra, Lita Cabellut, Lotta Blokker en Barbara Nanning eer ten deel. Dit jaar heeft Marie Cecile Thijs de eretitel in de wacht gesleept. Door het grote aantal uitgebrachte stemmen geeft de uitslag een betrouwbaar beeld van de actuele waardering die beeldend kunstenaars in brede kring genieten.
In de Kunstweek, dit jaar van 9 t/m 17 november, wordt de nieuwe volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bekend gemaakt waarin honderd kunstenaars zijn opgenomen in de volgorde van het aantal stemmen dat zij krijgen.

Drie winnaars
De verkiezing leidt tot drie winnaars. Naast de Kunstenaar van het jaar 2025, worden het Talent van het jaar 2025 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2025 gekozen.
Kunstenaar van het jaar is de kunstenaar die dit jaar de meeste stemmen krijgt. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Stemmen kan via de website www.kunstenaarvanhetjaar.nl.

Voor de redactie:

Alle voor de titel Kunstenaar van het jaar 2025 genomineerde kunstenaars in alfabetische volgorde: https://kunstenaarvanhetjaar.nl/nominaties-2025/.
Ook vindt u op de website een overzicht van de genomineerden met hun woonplaats: https://kunstenaarvanhetjaar.nl/pers/90-genomineerde-hedendaagse-kunstenaars-2025/

Meer informatie krijgt u van Raoul Locht (voorzitter van Stichting Kunstweek): raoul.locht@kunstweek.nl, telefoon 0162 58 09 09.

Meer informatie:

Raoul Locht (voorzitter Stichting Kunstweek)