Uit acht finalisten is Tjalf Sparnaay als Kunstenaar van het jaar 2025 gekozen.
Op de tweede plaats eindigt Lotta Blokker, gevolgd door Levi van Veluw en Iris van Herpen. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Claudy Jongstra, Bas Kosters, Simon Schrikker en Lara de Moor. Deze acht kunstenaars voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.
Ook het Talent van het jaar 2025 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2025 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Egbert Modderman (1989) geworden. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Margot Homan (1956).
Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Tjalf Sparnaay:
Realistisch schilderen vereist groot vakmanschap, zeker als je de realiteit zo precies wilt evenaren zoals eigenlijk alle werken van Tjalf Sparnaay laten zien.
Tjalf is een ongelooflijke kunstenaar die zo realistisch kan schilderen dat je het zo zou willen aanraken en opeten. En ook nog eens een bijzonder vriendelijke man :-).
Tjalf Sparnaay heeft de schilderkunst een extra dimensie gegeven, de kijker op het verkeerde been gezet.
Tjalf’s gedetailleerde blow-ups van alledaags voedsel geven mij een gevoel van: ‘Ik heb nooit goed gekeken naar de schoonheid van eenvoud. En nu zie ik het pas. Briljant!’.
De noodzaak en wens tot perfectie van de schildertechniek staat al jarenlang volledig in dienst van een creatieve geest.
Tjalf Sparnaay gaat een stap verder dan de realistische weergave van fotografie waardoor hij zijn schilderijen op een hoger plan zet. Zijn hyperrealistische techniek van schilderen blijft spannend om naar te kijken. Waar het technisch realistisch werk van vele schilders dood geschilderd wordt, gaat het bij Sparnaay juist leven. Als je meer inzoomt dan worden zijn reflecties (die geen bestaan hebben zonder donkerpartijen) bijna abstract.
Al jaren beste macro-realist van Nederland.
Nooit van hem gehoord. Ongelofelijk!! Maar hij heeft mij met zijn schilderijen geraakt. Zo mooi. Van kleur en compositie. Prachtige tentoonstelling in museum Jan.
Tjalf Sparnaay is veruit de beste fotorealistische schilder die er is. Zeker zijn groot formaat doeken zijn indrukwekkend en enorm moeilijk te realiseren op dat formaat.
Door het alledaagse hyperrealistisch en sterk uitvergroot te verbeelden, wordt het uit het alledaagse getrokken en wordt het mystiek. Het heeft een zinnenprikkelende begoocheling die net niet grijpbaar is.
De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.
Eerder werden Marie Cécile Thijs (2024), Barbara Nanning (2023), Lotta Blokker (2022) Lita Cabellut (2021) Saskia Boelsums (2020), Claudy Jongstra (2019), Theo Jansen (2018), Marc Mulders (2017), Daan Roosegaarde (2016), Marlene Dumas (2015), Erwin Olaf (2014), Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het jaar.
Meer informatie:
Raoul Locht (voorzitter Stichting Kunstweek)
- e-mail: raoul.locht@kunstweek.nl
- Telefoon 0162-580909
Stichting Kunstweek staat voor de collectieve promotie van beeldende kunst en heeft als primaire doelstellingen het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst in het algemeen en van de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars en hun werk in het bijzonder; het bevorderen van kunst kijken, kopen, huren en verzamelen, mede door stimulering van galerie- en museumbezoek; het verschaffen van inzicht in de mate waarin Nederlandse beeldend kunstenaars, door de tijd heen, worden gewaardeerd; het ondersteunen van instanties die activiteiten ontplooien in de beeldende kunstsector en het initiëren van publicaties en discussies over beeldende kunst.