Skip to content

Suus Suiker

suiker1
suiker2

Over Suus Suiker

Na haar opleiding (tekenen en schilderen /grafische vormgeving) aan de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, die ze in 1990 heeft afgerond, is Suus enige jaren werkzaam geweest als illustrator en ontwerper bij een reclame-/ontwerpbureau. Pas in 2002 heeft ze besloten zich fulltime time te gaan bezighouden met vrije beeldende kunst en fotografie.
De eerste jaren als vrij kunstenaar was de mens haar bron van inspiratie. Ze maakte voornamelijk schilderijen in acryl op doek, met de mens als onderwerp.
Sinds 2017 heeft haar werk een volledig andere wending genomen. De natuur, die ze koestert tijdens haar dagelijkse wandelingen, is vanaf die tijd haar belangrijkste inspiratiebron. Ze fotografeert de natuur en schildert de natuur in inkt en pigmenten gemengd met bijenwas, waarbij ze steeds op zoek gaat naar stukjes ‘wereld’ die een zekere poëzie in zich dragen. Suus werkt op papier dat op paneel gelijmd wordt. De eerste laag betreft een schildering in inkt of aquarelverf op het papier. Daarna volgen de lagen transparante en gekleurde was, die steeds in elkaar worden gesmolten, zodat er een hechting en eenheid ontstaat. Soms gebruikt Suus digitale schildertechnieken als basis voor het werk, of combineert ze het schilderwerk met fotografische elementen.
Haar Mixed Media serie: Symbiose is een samenvoegsel van diverse stukjes natuur die zo een nieuw landschap vormen. Naast landschappelijke natuur zijn ook details van bloemen en planten een motief voor haar werk. Die details komen steeds terug. Soms slechts als ritme of vage tekening, soms dominant.
Het werken met warme bijenwas als natuurlijk medium geeft haar naast beperkingen ook veel uitdaging. Het vloeien van het medium weerhoudt haar van fotografische precisie waardoor automatisch meer vrijheid en abstractie ontstaat. Door het mengen van verschillende lichtechte pigmenten in de was, ontstaat er een geheel eigen kleurpalet.
Inmiddels wordt het werk van Suus Suiker vertegenwoordigd door diverse galeries en op diverse kunstbeurzen.

Meer informatie