Skip to content

De Kunstenaar van het jaar verkiezing

Doelstellingen van de verkiezing

Stichting Kunstweek organiseert jaarlijks de verkiezing Kunstenaar van het jaar. Door de grootschalige opzet van de verkiezing draagt deze bij aan de bekendheid van beeldende kunst in het algemeen en de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars in het bijzonder.

Daarbij zal de verkiezing een tijdsbeeld opleveren van de waardering van Nederlandse kunstenaars.

Meest gewaardeerde kunstenaars

Sinds 2003 wordt ieder jaar een rangorde van de meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars bepaald. Daarbij worden drie eretitels toegekend.

Vanaf 2003 is 20 jaar lang ook ieder jaar een rangorde van de meest gewaardeerde Nederlandse overleden beeldend kunstenaars bepaald. Deze verkiezing heeft voor de komende jaren een status quo gekregen: De Galerie der Onsterfelijken

Eretitels

Tjalf Sparnaay

Kunstenaar van het jaar is de eretitel voor de kunstenaar die als hoogste eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Margot Homan

De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars en de titel nog niet eerder kreeg.

Egbert Modderman

De eretitel Talent van het jaar gaat naar de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars en de titel nog niet eerder kreeg.

Hoe waarderen we kunst?

Over de creatieve en artistieke waarde van kunst kan veel gezegd worden, behalve dat deze met concrete normen te meten is. Er zijn geen absolute normen voor de waardering van kunst. Maar al is de kwaliteit van kunst dan niet te kwantificeren, de weerklank en waardering ervan is dat wel.

Verkiezingsrondes

De eerste verkiezingsronde is de nominatieronde. Circa 90 kunstkenners dragen hun meest gewaardeerde kunstenaars voor nominatie voor. De 90 meest voorgedragen kunstenaars zijn de genomineerde kunstenaars en worden op 1 juli bekend gemaakt.

De tweede verkiezingsronde is de eerste publieksronde en gaat op 1 juli van start. In deze ronde kan iedereen stemmen op maximaal twee genomineerde kunstenaars en desgewenst op een kunstenaar naar eigen keuze. Deze ronde leidt tot de bepaling van de 25 halve finalisten.

In de derde verkiezingsronde brengen de 90 kunstkenners een stem uit op de vijfentwintig halve finalisten. Deze ronde leidt tot de 8 finalisten.

Meest gewaardeerde kunstenaars

De vierde en laatste ronde van de verkiezing is weer een publieksronde. Deze vindt een maand voor de Kunstweek plaats, vanaf 1 oktober, zodat in de Nationale Kunstweek, de Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt kan worden. Ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is dan bekend. Hierin worden de 100 meest gewaardeerde kunstenaars vermeld in de volgorde van het aantal stemmen dat ze kregen. Naast de Kunstenaar van het jaar , worden het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar bepaald. Talent van het jaar is de kunstenaar die 35 jaar of jonger is en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Publieksnomaties

In de tweede verkiezingsronde kunt u ook zelf een kunstenaar voordragen. De 25 meest voorgedragen kunstenaars worden gepubliceerd op de website en zijn de wildcards. In de derde verkiezingsronde worden door het panel uit de publieksnominaties 10 kunstenaars gekozen die worden opgenomen in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. 5 wildcards bereiken de top 25 en 5 wildcards eindigen op posities 96 t/m 100.

Bekendmaking winnaars

De bekendmaking van de Kunstenaar van het jaar, het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar is in de Nationale Kunstweek.